Program for the Shroud Conference 2017

Wednesday, July 19, 2017, Introduction and Summary				
10:00 am - 10:00 pm	Registration			
6:30 pm to 6:50 pm	Opening remarks, 20 min.	Robert Rucker		
6:55 pm to 7:55 pm	Overview of the Shroud, 60 min.	Robert Siefker		
8:00 pm to 9:30 pm	CSI Jerusalem, Case of the Missing Body, 90 min	Russ Breault		
Thursday, July 20, 2017, Preliminary Issues & History				
7:45 am to 8:00 am	Opening remarks, 15 min.	Russ Breault		
8:00 am to 8:25 am	The Crown of Thorns: The Paradoxical Lordship of the King of Kings, 25 min.	Andrew Dalton		
8:30 am to 9:00 am	Exposition of John 20, 30 min.	Fred Baltz		
9:05 am to 9:30 am	1 John 5:6-8: The Shroud of Turin in the New Testament, 25 min.	William Mayor		
9:35 am to 9:55 am	Identifying the Tomb of Jesus for Turin Shroud Research, 20 min.	Dean Schulz		
10:00 am to 10:10 am	10-minute break			
10:10 am to 10:55 am	The Epistemologies of Faith and Science: Methods of Approaching Truth in the Shroud of Turin, 45 min.	Cheryl White		
11:00 am to 11:40 am	Physical Cause of Jesus' Death, 40 min.	Pietro Pescetelli		
11:45 am to 12:45 pm	Catered lunch			
12:45 pm to 1:15 pm	Uncovering the Frailties of Ecclesiastical Authorities in the Holy Shroud Guild Archives, 30 min.	Giorgio Bracaglia		
1:20 pm to 1:35 pm	The Mandylion in Constantinople: Literary Sources, 15 min.	Emanuela Marinelli and Laura Provera		
1:40 pm to 1:55 pm	The Mandylion in Constantinople: Iconographic Sources, 15 min.	Alfonso Caccese and Domenico Repice. Read by Michela Marinelli.		
2:00 pm to 2:30 pm	Who Saw the Mandylion and What was its Size? 30 min.	Mario Latendresse		
2:35 pm to 3:10 pm	There is no Evidence that Othon de la Roche Acquired the Shroud of	Mario Latendresse		

	Turin".			
2.15 . 2.20	, 35 min.			
3:15 pm to 3:30 pm	15-minute break			
3:30 pm to 4:05 pm	The Holy Shroud and Othon de La Roche: notes for a working hypothesis on the "Missing Years" (1204-1356), 35 min.	Alessandro Piana		
4:10 pm to 5:10 pm	Geoffrey de Charny's Acquisition of the Shroud of Turin: Texts, Fictions, and Forgeries, 60 min.	Jack Markwardt		
5:15 pm to 6:30 pm	Catered dinner			
6:30 pm to 7:15 pm	The Shroud of Turin and the Sainte- Chapelle of Paris, 45 min.	Mario Latendresse		
7:20 pm to 7:50 pm	The image of Edessa included the whole body but only its empty reliquary arrived at Paris, 30 min.	Cesar Barta		
7:55 pm to 8:55 pm	Avignon and the Shroud of Turin: Authenticity Confirmed, 60 min.	Jack Markwardt		
9:00 pm to 9:30 pm	Panel discussion regarding the day's presentations, 30 min.	Panel		
Friday, July 21, 2017, Science & Dating of the Shroud				
7:45 am to 8:00 am	Opening remarks, 15 min.	Russ Breault		
8:00 am to 8:25 am	Adhesion force and AFM measurements on treated samples, 25 min.	Piero Iacazio		
8:30 am to 9:15 am	Immunological and Molecular Characterization of the Shroud of Turin Bloodstains, 45 min.	Kelly Kearse		
9:20 am to 9:55 am	Sources of DNA on the Shroud, 35 min.	Gianni Barcaccia		
10:00 am to 10:15 am	15-minute break			
10:15 am to 10:55 am	Use of an Electron Microscope on a Sample from the Face of the Turin Shroud, 40 min.	Gerard Lucotte		
11:00 am to 11:30 am	The "Other Images" on the Shroud of Turin, 30 min.	Paolo Di Lazzaro and Daniele Murra		
11:35 am to 11:55 am	Use of the VP-8 Imaging System from a photograph of the Shroud of Turin exhibiting 3D results, 20 min.	Janis Winchester		
12:00 am to 1:00 pm	Catered lunch			
1:00 pm to 1:45 pm	Numismatic dating of the Turin Shroud through the analysis of Byzantine coins, 45 min.	Giulio Fanti		
1:50 pm to 2:55 pm	Politics of the Shroud C-14 Dating, 60 min.	Joe Marino		

3:00 pm to 3:15 pm	15-minute break			
3:15 pm to 3:45 pm	Invisible Reweave on the Shroud: Evidence For, 30 min.	Joe Marino		
3:50 pm to 4:10 pm	Was the Shroud of Turin Invisibly Rewoven With Foreign Material at the Radiocarbon Site to Match the Rest of the Cloth?, 20 min.	Mark Antonacci		
4:15 pm to 4:55 pm	Statistical Analysis of the 1988 Carbon dating, 40 min.	Robert Rucker		
5:00 pm to 6:00 pm	Catered dinner			
6:00 pm to 6:30 pm	Regression Analysis with Partially Labelled Regressors: Carbon Dating of the Shroud of Turin, 30 min.	Video of Marco Riani, A. C. Atkinson,and Giulio Fanti		
6:30 pm to 7:05 pm	The Neutron Absorption Hypothesis, 35 min.	Robert Rucker		
7:10 pm to 7:50 pm	Dating Techniques other than Carbon Dating, 40 min.	Giulio Fanti		
7:50 pm to 7:55 pm	Hypothesis of face-cloth wrapping of the Turin Shroud Man: experimental and numerical results, 5 min.	Gianmaria Concheri,Giulio Fanti and Sergio Rodella		
8:00 pm to 8:40 pm	Seeking the Truth about the Shroud: Investigations on Possible Age and Image Formation, 40 min.	Piero Iacazio		
8:45 pm to 9:30 pm	Panel discussion regarding the day's presentations, 45 min.	Panel		
Saturday, July 22, 2017, Sudarium Studies & Image Formation on the Shroud				
7:45 am to 8:00 am	Opening remarks, 15 min.	Russ Breault		
8:00 am to 8:35 am	Pollens on the Shroud and the Sudarium of Oviedo, 35 min.	Marzia Boi		
8:40 am to 8:55 am	Explaining the Color of the Blood on the Shroud, 15 min.	Paolo Di Lazzaro, A. Di Lascio, P. Iacomussi, M. Missori, and D. Murra		
9:00 am to 9:30 am	Characteristics of the Image and Its Formation, 30 min.	Giuseppe Baldacchini, read by TBD		
9:35 am to 10:00 am	Image Characteristics, 25 min.	Giulio Fanti		
10:00 am to 10:15 am	15-minute break			
10:15 am to 10:45 am	Chemistry of the Image Imprinting Process, 30 min.	Jose Carlos Godinez		

10:50 am to 11:05 am	Naturalistic Processes for Image Formation, 15 min.	Mark Antonacci
11:10 am to 11:40 am	A Geometric Mechanism for the Image Formation on the Shroud of Turin, 30 min.	Mario Latendresse
11:45 am - 12:45 pm	Catered lunch	
12:45 pm to 1:30 pm	Role of Radiation in Image Formation, 45 min	Robert Rucker
1:35 pm to 2:05 pm	Linen Coloration by Pulsed Radiation, A Review, 30 min.	Paolo Di Lazzaro and Daniele Murra
2:10 pm to 2:50 pm	Image Formation by Corona Discharge, 40 min.	Giulio Fanti
2:55 pm to 3:10 pm	15-minute break	
3:10 pm to 3:35 pm	Critical Analysis about the Radiation Direction in the Formation of the Shroud of Turin Image, 25 min.	R. Campion and Giulio Fanti
3:40 pm to 4:00 pm	Experimental Effects of Coronal Discharges on Linen, 20 min.	Michael Schaffer
4:05 pm to 4:35 pm	Free Electron Model of Image Formation on Shroud of Turin, 30 min.	Chuck Rogers
4:40 pm to 5:00 pm	Chromosome acting as loop antenna matches wavelength for colorization of Shroud of Turin, 20 min.	Tony Fleming
5:00 pm to 6:30 pm	Catered dinner	
6:30 pm to 7:00 pm	Image Formation by Charged Nuclear Particles, 30 min.	Arthur Lind
7:05 pm to 7:35 pm	Evidence for Image Formation by a Cloth Collapse Model, 30 min.	Mark Antonacci
7:40 pm to 7:55 pm	Problems with the Cloth Collapse Hypothesis for Image Formation, 15 min.	Robert Rucker
8:00 pm to 8:20 pm	Do we really need new evidence and arguments about the Turin Shroud? 20 min.	Tristan Casabianca
8:25 pm to 9:10 pm	Panel discussion regarding the day's presentations, 45 min.	Panel
9:10 pm to 9:30 pm	Where are We Now, and Where do we go from Here? 20 min.	Mark Antonacci

Wednesday, July 19, 2017, Introduction and Summary

Registration (10:00 am - 10:00 pm) Overview of the Shroud, 60 min. by Robert Siefker CSI Jerusalem, Case of the Missing Body, 90 min. by Russ Breault

Thursday, July 20, 2017, Preliminary Issues & History

Opening remarks, 15 min. by Russ Breault

The Crown of Thorns: The Paradoxical Lordship of the King of Kings, 25 min. by Andrew Dalton

Exposition of John 20, 30 min. by Fred Baltz

1 John 5:6-8: The Shroud of Turin in the New Testament, 25 min. by William Mayor

Identifying the Tomb of Jesus for Turin Shroud Research, 20 min. by Dean Schulz

The Epistemologies of Faith and Science: Methods of Approaching Truth in the Shroud of Turin, 45 min. by Cheryl White

Physical Cause of Jesus' Death, 40 min. by Pietro Pescetelli

Uncovering the Frailties of Ecclesiastical Authorities in the Holy Shroud Guild Archives, 30 min. by Giorgio Bracaglia

The Mandylion in Constantinople: Literary Sources, 15 min. by Emanuela Marinelli and Laura Provera

The Mandylion in Constantinople: Iconographic Sources, 15 min. by Alfonso Caccese and Domenico Repice. Read by Michela Marinelli.

Who Saw the Mandylion and What was its Size? 30 min. by Mario Latendresse

There is no Evidence that Othon de la Roche Acquired the Shroud of Turin, 35 min. by Mario Latendresse

The Holy Shroud and Othon de La Roche: notes for a working hypothesis on the "Missing Years" (1204-1356), 35 min. by Alessandro Piana

Geoffrey de Charny's Acquisition of the Shroud of Turin: Texts, Fictions, and Forgeries, 60 min. by Jack Markwardt

The Shroud of Turin and the Sainte-Chapelle of Paris, 45 min. by Mario Latendresse

The image of Edessa included the whole body but only its empty reliquary arrived at Paris, 30 min. by Cesar Barta

Avignon and the Shroud of Turin: Authenticity Confirmed, 60 min. by Jack Markwardt Panel discussion regarding the day's presentations, 30 min.

Friday, July 21, 2017, Science & Dating of the Shroud

Opening remarks, 15 min. by Russ Breault

Adhesion force and AFM measurements on treated samples, 25 min. by Piero Iacazio Immunological and Molecular Characterization of the Shroud of Turin Bloodstains, 45 min. by Kelly Kearse

Sources of DNA on the Shroud, 35 min. by Gianni Barcaccia

Use of an Electron Microscope on a Sample from the Face of the Turin Shroud, 40 min. by Gerard Lucotte

The "Other Images" on the Shroud of Turin, 30 min. by Paolo Di Lazzaro and Daniele Murra Use of the VP-8 Imaging System from a photograph of the Shroud of Turin exhibiting 3D results, 20 min. by Janis Winchester

Numismatic dating of the Turin Shroud through the analysis of Byzantine coins, 45 min. by Giulio Fanti

Politics of the Shroud C-14 Dating, 60 min. by Joe Marino

Invisible Reweave on the Shroud: Evidence For, 30 min. by Joe Marino

Was the Shroud of Turin Invisibly Rewoven With Foreign Material at the Radiocarbon Site to Match the Rest of the Cloth?, 20 min. by Mark Antonacci

Statistical Analysis of the 1988 Carbon dating, 40 min. by Robert Rucker

Regression Analysis with Partially Labelled Regressors: Carbon Dating of the Shroud of Turin,

30 min., video of Marco Riani, A. C. Atkinson, and Giulio Fanti

The Neutron Absorption Hypothesis, 35 min. by Robert Rucker

Dating Techniques other than Carbon Dating, 40 min. by Giulio Fanti

Hypothesis of face-cloth wrapping of the Turin Shroud Man: experimental and numerical results, 5 min. by Gianmaria Concheri, Giulio Fanti and Sergio Rodella

Seeking the Truth about the Shroud: Investigations on Possible Age and Image Formation, 40 min. by Piero Iacazio

Panel discussion regarding the day's presentations, 45 min.

Saturday, July 22, 2017, Sudarium Studies & Image Formation on the Shroud

Opening remarks, 15 min. by Russ Breault

Pollens on the Shroud and the Sudarium of Oviedo, 35 min. by Marzia Boi

Explaining the Color of the Blood on the Shroud, 15 min. by Paolo Di Lazzaro, A. Di Lascio, P. Iacomussi, M. Missori, and D. Murra

Characteristics of the Image and Its Formation, 30 min. by Giuseppe Baldacchini, read by TBD Image Characteristics, 25 min. by Giulio Fanti

Chemistry of the Image Imprinting Process, 30 min. by Jose Carlos Godinez

Naturalistic Processes for Image Formation, 15 min. by Mark Antonacci

A Geometric Mechanism for the Image Formation on the Shroud of Turin, 30 min. by Mario Latendresse

Role of Radiation in Image Formation, 45 min. by Robert Rucker

Linen Coloration by Pulsed Radiation, A Review, 30 min. by Paolo Di Lazzaro and Daniele Murra

Image Formation by Corona Discharge, 40 min. by Giulio Fanti

Critical Analysis about the Radiation Direction in the Formation of the Shroud of Turin Image, 25 min. by R. Campion and Giulio Fanti

Experimental Effects of Coronal Discharge on Linen, 20 min. by Michael Schaffer

Free Electron Model of Image Formation on Shroud of Turin, 30 min. by Chuck Rogers

Chromosome acting as loop antenna matches wavelength for colorization of Shroud of Turin, 20 min. by Tony Fleming

Image Formation by Charged Nuclear Particles, 30 min. by Arthur Lind

Evidence for Image Formation by a Cloth Collapse Model, 30 min. by Mark Antonacci Problems with the Cloth Collapse Hypothesis for Image Formation, 15 min. by Robert Rucker Do we really need new evidence and arguments about the Turin Shroud?, 20 min. by Tristan Casabianca

Panel discussion regarding the day's presentations, 45 min.

Where are We Now, and Where do we go from Here? 20 min. by Mark Antonacci